KARAYOLLARI TRAFİK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK MECLİSTE
YURDUNUSEVEN, KANUN TEKLİFİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
“İHLALDEN KAYNAKLI TRAFİK KAZALARINA KESKİN BİR NEŞTER”
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven’in ilk imza sahibi olduğu 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine TBMM Adalet Komisyonu’nda başlandı. Yurdunuseven, kanun teklifiyle ilgili bir sunum yaptı.
Karayollarında trafik kazalarını en aza indirmek ve can kayıplarını önlemek adına Karayolları Trafik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlanıldı. Görüşmenin ilk oturumunda ilk imza sahibi Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, Kanun teklifi hakkında bilgiler verdi. Görüşmelerine başlanan teklifin, karayolu trafik güvenliğinin artırılması açısından önemli bir adım niteliği taşıdığını vurgulayan Yurdunuseven, “Bu teklifin amacı, trafik güvenliğini doğrudan tehdit eden davranışlara yönelik yaptırımların caydırıcılığını artırmak, teknolojik gelişmelere uyum sağlamak ve uygulamada karşılaşılan aksaklıkları gidermektir. Sayın başkanım, kıymetli milletvekilleri, trafik güvenliği, istisnasız, 86 milyon vatandaşımızın hayatını doğrudan etkileyen hayati bir konudur. Trafik kazaları sonucunda meydana gelen ölüm ve yaralanma sayılarındaki artış ise toplumsal ve ekonomik kayıpların ciddi boyutlara ulaşmasına neden olmaktadır. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; trafik güvenliği, bir kamu güvenliği meselesidir. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 1 milyon 200 bin kişi trafik kazaları sonucu hayatını kaybetmekte, 50 milyonu aşkın kişi ise yaralanmaktadır. Tüm ülkeler trafik kazalarını en aza indirmek için büyük çaba sarf etmektedir” dedi.
Yurdunuseven. “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan “2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi” çerçevesinde belirlenen temel hedef; Dünya Sağlık Örgütünün küresel ölçekli önlenebilir halk sağlığı sorunu olarak tanımladığı trafik kazalarına bağlı ölüm ve ağır yaralanmaları %50 oranında azaltmak ve nihayetinde uzun vadede “sıfır can kaybı” vizyonuna ulaşmaktır. “2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi” ile “2021-2023 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı” ve “2024-2027 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı” kapsamında yapılması hedeflenen faaliyetlerin çoğu gerçekleştirilmiştir. Ayrıca “2025-2029 Yargı Reformu Strateji Belgesi”nde de trafik güvenliğini artırmaya yönelik pek çok hedef yer almaktadır. Bugün burada görüşmelerine başladığımız Kanun Teklifinin yasalaşmasıyla birlikte söz konusu eylem planlarında hedeflenen faaliyetlerin büyük bir kısmı daha gerçekleştirilmiş olacaktır.
Karayolu ulaşımı, günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğu kadar, insan hayatını olumsuz etkileyen trafik kazaları nedeniyle, küresel ölçekteki sorunların ilk sıralarında yer almaktadır. Bu Kanun Teklifiyle hedefimiz: ‘Trafikte sıfır can kaybı.’
Sürücülerimizin büyük çoğunluğu trafik kurallarına uymaktadır. Ama kural tanımayan küçük bir azınlık hem kendi canını hem sevdiklerinin canını hem de diğer masumların canını hiçe saymaktadır. Bu azınlık gruba yönelik caydırıcı olmamız şart. Çünkü yapılan bütün çalışmalar gösteriyor ki, caydırıcılık arttıkça, kaza sayıları ve trafik ihlalleri azalmaktadır.
Sayın Başkanım, çok değerli milletvekilleri; trafikte can kayıplarını önlemek, güvenli sürüş kültürünü yerleştirmek ve caydırıcılığı en üst seviyeye taşımak amacıyla hazırladığımız Kanun Teklifi, yürürlük ve yürütme maddeleri dahil toplam 36 maddeden oluşmaktadır. Hazırlanan bu Teklifle, mevcut Kanunun 32 maddesinde değişiklik öngörülmekte ayrıca 2918 sayılı Kanuna 1 ek madde ve 1 geçici madde eklenmektedir.”
Kanun teklifinin Gazi Meclis tarafından onaylanmasının ardından ihlalden kaynaklanan trafik kazalarına keskin bir neşter olacağını ve pek çok faciaya dur diyeceğini aktaran Yurdunuseven, “Teklifin hazırlık sürecindeki katkıları sebebiyle başta İçişleri Bakanlığımızın değerli bürokratları başta olmak üzere kolluk kuvvetlerimize, görüş alışverişinde bulunduğumuz ve katkılarını esirgemeyen diğer Bakanlıklarımızın bürokratlarına, çok kıymetli akademisyenlere ve sivil toplum kuruluşlarının değerli temsilcilerine teşekkür ediyorum. Kanun Teklifimiz, Gazi Meclisimiz tarafından onaylandığında ihlalden kaynaklanan trafik kazalarına keskin bir neşter olacak ve pek çok faciaya dur diyecektir. Kıymetli milletvekilleri ve değerli katılımcılar, şimdi size teklifte yer alan düzenlemelerle ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum:
Söz konusu Kanun Teklifiyle öncelikle;
1- Hız sınırlarını aşanlara,
2- Şerit ihlali yapan ve karayolunda makas ya da drift atanlara,
3- Emniyet şeridini veya banketlerini ihlal edenlere,
4- Motosikletlerle akrobatik hareketler yapanlara,
5- Karayolunda mevzuata aykırı yarış veya koşu yapanlara,
6- Ambulans ve itfaiye gibi geçiş üstünlüğü bulunan araçlara yol vermeyenlere,
7- Karayollarında ters istikamette araç sürenlere,
8- Kolluğun dur ikazına uymayarak kaçanlara,
9- Ağırlık ve boyut denetimlerine girmeyenlere veya denetim yapılmasını engelleyenlere,
10- Araçlarda mevzuata aykırı teknik değişiklikler yapanlara,
11- Trafik ışıklarına ısrarla uymayanlara,
12- Plakasız veya sahte plakayla trafiğe çıkanlara,
13- Tescil plakası almadan araç kullananlara veya tescil plakasında değişiklikler yapanlara,
14- Takograf veya taksimetre kullanma zorunluluğuna aykırı davrananlara,
15- Sürücü belgesiz motorlu araç kullananlar ile sürücü belgesi geri alındığı veya iptal edildiği halde motorlu araç kullanmaya devam edenlere,
16- Emniyet kemeri, kask, koruma başlığı, koruma gözlüğü, çocuk bağlama sistemi veya diğer koruyucu sistemleri kullanmayanlara,
17- Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerinin etkisi altında araç kullananlara,
18- Geçiş üstünlüğü hakkını keyfi olarak gereksiz kullananlara,
19- Saldırı amacıyla ısrarlı araç takibi yapanlara veya bu amaçla araçtan inenlere,
20- Düğün, konvoy gibi nedenlerle keyfi olarak karayolunun ulaşıma kapanmasına neden olanlara,
21- Araçlar arasındaki güvenli mesafeye uymayanlara,
22- Kavşaklarda geçiş kurallarına uymayanlara,
23- Araçlarda çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak şekilde değişiklikler yapanlara,
24- Çevredekileri rahatsız edecek şekilde yüksek sesle müzik dinleyenlere,
25- Arkadan çarpmaya/devrilmeye karşı koruyucu yapı bulundurmayanlara,
26- Ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazlarını mevzuatla belirlenen şartlara aykırı kullananlara,
27- Seyir hâlinde cep veya araç telefonu gibi haberleşme cihazlarını kullananlara,
28- Mevzuata aykırı korsan yolcu taşımacılığı yapanlara,
29- Ölümlü ve yaralanmalı kazalarda zaruret dışında kaza yerini terk edenlere
yönelik caydırıcı cezalar ve trafik güvenliğini düzenleyen bazı maddeler kapsamında değişiklikler öngörülmektedir. İfade etmek gerekir ki Teklifle öngörülen bu değişiklikler yapılırken Kanunda yer alan tüm cezaların artırımı şeklinde bir yöntem izlenmemiş, sahada trafik güvenliğini tehlikeye düşüren hususlarda caydırıcılığın artırılmasına yönelik bazı yaptırımların kademelendirilmesi ve ağırlaştırılması amaçlanmıştır” dedi.
Karayollarındaki bu değişiklikler ile birlikte sadece cezalar değil, devletin kararlılığını da artırıldığını söyleyen Yurdunuseven şu ifadelere yer verdi:
“Ayrıca Teklif ile, trafik kural ihlallerini sosyal medyada paylaşarak özendirmenin engellenmesi, idari para cezası karar tutanaklarında görevli personelin açık kimliği yerine personel tanıtım numarasının yer alması, kış lastiği uygulamasının kapsamının genişletilmesi, ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarında zaruret dışında trafik zabıtasının iznini almadan olay yerinden ayrılan sürücülere hapis cezası getirilmesi, motorlu bisikletlerin zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamına alınması, yabancı uyruklu kişilere uygulanan ve ülkemizden çıkışına kadar tahsil edilemeyen idari para cezalarının bu kişilerin tekrar yurda girişi sırasında tahsil edilebilmesi, tahsil edilememesi halinde yabancının yurda girişine izin verilmemesi hususlarında düzenlemeler yapılmaktadır.
Bu değişiklikler ile birlikte sadece cezalar değil, devletin kararlılığı da artırılmaktadır. Görüşmelerine başlayacağımız bu teklif, sadece cezaları artıran değil; trafikte sorumluluk bilincini güçlendiren, ihlale kararlı şekilde müdahale eden, caydırıcı ve adaletli bir dönüşüm paketidir.”